Hnutí Na vlastních nohou - Stonožka


Přejdi na obsah

Aktuality do roku 2008

Aktuality

!!! Pro zvětšení klikni na vybrané foto !!!


  • Ve čtvrtek 18. prosince 2008 navštívila paní Běla v doprovodu paní Heleny Sequensové, Jany Flanderové a Jarky Spěváčkové Speciální školu pro zrakově postižené v Plzni, kde probíhala vánoční besídka a stonožkový bazar.





 

  • 15. - 16. prosince 2008 proběhl v mateřské škole Na Smetance v Praze 2 prodej 3.originální smetankovské vánoční kuchařky a vánočních dárků, které potěší o nadcházejících svátcích. Největší zájem byl o veselé pařízky, sádrové andílky, keramické svícínky, rybičky pro štěstí, šiškové panáčky, vánoční přáníčka, jmenovky k dárkům a o další drobnosti. Na konto Stonožky poputuje 4 030,- Kč.



  • I letos se žáci ZŠ a MŠ Prakšice v adventním čase rozhodli nabídnout své výrobky věřícím a ostatním návštěvníkům města Uherského Brodu. V neděli 14. prosince ve stánku před farním kostelem bylo z čeho vybírat. Skleněné svícny, vánoční dekorace z keramiky a různých materiálů, linoryty, vitráže, ozdobné závěsy z hedvábí a další výrobky žáků školního klubu šly rychle na odbyt. Na konto hnutí Na vlastních nohou se nám podařilo získat částku 2 860,- Kč. Ať tato částka pomůže přispět dětem u nás či v jiných částech světa, které to nejvíce potřebují a nemají to štěstí užít si tohoto krásného období adventu a nadcházejících Vánoc podobně jako naše děti.



  • ZŠ Aléská v Bílině zaslala na konto Stonožky 4 400,- Kč, které děti získaly z několika stonožkových akcí pořádaných během roku, včetně sbírky již neplatných 50haléřů a z prodeje přáníček.



  • Vojáci z PRT Lógar napsali dopis všem stonožkovým dětem. Klikni zde.


  • Server VelkáEpocha.cz uveřejnil 18. listopadu 2008 pod názvem „Nebát se a nežebrat“ interview s paní Bělou. Zakladatelka Stonožky v rozhovoru popisuje pozadí vzniku tohoto hnutí, okolnosti svého odchodu do exilu či osobní zkušenosti z cest do válkou zasažených oblastí. Příběhy ze svého života přitom prokládá moudrými životními názory. Interview si můžete přečíst zde, doplňuje jej fotogalerie obrázků, které namalovaly stonožkové děti. Obrázky v galerii doprovázejí citáty slavných osobností, věnované stonožkovému hnutí.


  • V norské stonožkové škole v Al uspořádali stonožkový týden a celý výtěžek - vynikajících 27 786,- NOK zaslali na stonožkové konto. Klikni zde.


  • Děti ze školní družiny a školního klubu při Základní škole v Postoloprtech uspořádaly v rámci slavnosti "Rozsvícení vánočního stromu" Stonožkový den. Zájemcům nabídly takovéto krásné výrobky.


 

  • V sobotu 6. prosince 2008 zavítala paní Běla mezi děti z 3. rodinné skupiny Dětského domova v Ostrově a na ples 3. ZŠ v Ostrově. Dále citujeme z krásného mailu, který jsme po návštěvě obdrželi: ...Tímto setkáním nám paní Běla chtěla poděkovat za přáníčka, které naše děti namalovaly pro Stonožku. Velkou radost nám udělala tím, že s sebou přivezla i hudebníka, skladatele a producenta Karla Vágnera a zpěváka Pepu Vágnera. Příjemné posezení u čaje a domácích rolád nám oba zpestřili písničkami. Večer zazpívali i na plese školy, která slavila 50. výročí trvání. Paní Běla nám poděkovala a my jí slíbili i nadále spolupráci. Zároveň jsme jí předali další přání a keramické výrobky našich žáků. Domů si však odvezla pouze přáníčka. Vyzvala totiž účastníky plesu k zakoupení keramických výrobků s tím, že  výtěžek bude zaslán na konto Stonožky. Klikni zde.

S pozdravem M. Filipi


  • Letošní stonožkový týden v ZŠ Plumlov proběhl v týdnu od 1. do 5. prosince. Klikni zde.


  • V pátek 5. prosince 2008 se uskutečnil letošní stonožkový vánoční koncert ve velkém sále pražské Lucerny. Klikni zde.


  • V pátek 28. listopadu, v předvečer první adventní neděle, se zaplnilo náměstí množstvím diváků a posluchačů, kteří přišli společně slavnostně rozsvítit vánoční strom v našem městečku - Dolním Bukovsku. Ocenili potleskem velmi pěkné písničky, které si pro ně připravily děti ze základní školy pod vedením učitelek hudební výchovy. Zazněly dokonce i mnohé hudební nástroje. Během této slavnosti proběhl již tradičně prodej výrobků pro mezinárodní hnutí Stonožka. Díky ohromné ochotě, nápaditosti a obětavosti dětí a především jejich maminek byl o dárečky velký zájem. A protože návštěvníci tohoto odpoledne opět nezklamali, otevřeli svá srdíčka i peněženky a nakupovali ostošest, můžeme se pochlubit dosavadním rekordním výtěžkem v hodnotě téměř 20 000,- Kč. Je to určitě ten nejkrásnější příklad, který dávají rodiče svým dětem a patří jim za to velký dík! Sváteční náladu stejně jako vloni podtrhl připravený čaj se svařákem, k němuž mohli příchozí ochutnat výborné kremrole, věnečky a linecké koláčky. Výtěžek z prodeje těchto sladkostí, které ochotně napekly maminky a paní kuchařky ve škole, putoval též na konto Stonožky.



  • Také v Bechyni v ZŠ na Školní ulici proběhl Stonožkový jarmark. Děti připravily bohatou nabídku drobných uměleckých předmětů a vánočního pečiva. Na konto Stonožky zaslaly 7 352,- Kč.



  • Kateřinský jarmark v Uherském Brodě pořádaný městským úřadem se svou již takřka adventní atmosférou se stává tradičním místem, kam rád každý zavítá. Účast žáků ZŠ a MŠ Prakšice na tomto jarmarku se už stává tradicí. Celý podzim pečlivě připravují své originální výrobky, které mohou každého potěšit. I přes nevlídné počasí děti nabízely vánoční přáníčka, malované baňky, obrázky se zimní tématikou, skleněné vitráže, svícny, závěsné dekorace z hedvábí, drobné vánoční dekorace z různého materiálu a jiné maličkosti, které dokáží zpříjemnit vánoční atmosféru. Námaha při přípravě a také při prodeji stojí dětem za to. Vědí, že utržené peníze poputují na dobrou věc – na stonožkovou pomoc jiným dětem. Letošní výtěžek činil 3 220,- Kč.



  • V rámci stonožkového týdne proběhla 20. listopadu na Masarykově ZŠ v Plzni stonožková prodejní akce pro rodiče. Stonožkové děti zde prodávaly perníčky a drobné keramické výrobky, které samy vytvořily. Na konto STONOŽKA přispěly 2 515,- Kč.



  • ZŠ Dukelská Strakonice uspořádala Stonožkový týden a podařilo se jim získat vynikajících 11 582,- Kč.


  • Ve čtvrtek 20. listopadu 2008 se paní Běla zúčastnila slavnostní večeře, kterou pořádal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Přítomni byli také velvyslanci Norska, Peru, Švédska, Švýcarska, Německa a patron Stonožky bývalý senátor MUDr. Richard Sequens s manželkou. Paní Běla předala panu Schwarzenbergovi novou stonožkovou knížku Nechtěné dědictví.


  • Tradiční akce "Průvod svatého Martina" proběhla 11. listopadu 2008 v Mělníku. Díky prodeji vánočních předmětů a díky sponzorským darům se podařilo shromáždit úctyhodných 6 249,- Kč. Tato částka poputuje na konto Stonožky.  Organizátoři ze ZŠ Jungmannovy sady děkují všem, kteří přispěli.
  • Zdařilý Stonožkový týden proběhl v ZŠ Boskovice, budova nám.9.května, v týdnu od 10. do 14.listopadu 2008. Nejprve se ve třídách a na chodbách školy objevily pestré stonožky z nejrůznějších materiálů, které nám připomínají, že se Stonožkou kamarádíme už osmnáctým rokem. Do stonožkové kasičky postupně přispěli nejen žáci a učitelé, ale i rodiče, takže konečný výtěžek, který byl odeslán na stonožkové konto, činil celkem 7 224,- Kč.

Jana Svobodová


  • Ve čtvrtek 13. listopadu 2008 zavítala paní Běla spolu s hudebním skladatelem, zpěvákem, hudebníkem a producentem Karlem Vágnerem do Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře. Studenti se během besedy dozvěděli o tom, kde Stonožka během 18 let své činnosti pomáhala a komu, čeho se její pomoc týká, jakým způsobem děti a studenti získávají prostředky na pomoc. Paní Běla mluvila i spolupráci s vojáky AČR, kteří Stonožkce už po 8 let tak fantasticky pomáhají. Beseda studenty zaujala natolik, že se rozhodli připojit se ke Stonožce také.



  • I v letošním roce - 2008 - proběhl na ZŠ a MŠ Salmova v Blansku spolu s malováním vánočních přáníček i předvánoční jarmark. Tentokráte se do tvorby pozdravů, jmenovek, svícnů a rozmanitých drobností zapojili žáčci třetího ročníku. Jak můžete vidět na fotografiích, práce jim šla pěkně od ruky. Výrobky byly nabídnuty rodičům v den třídních schůzek a výtěžek bude odeslán na stonožkové konto. Největší podíl na akci měly děti ze třídy 3.B.



  • V týdnu od 3. do 7. listopadu 2008 pořádali žáci 1. stupně 20. ZŠ v Plzni každoroční Stonožkový týden. Tento rok bylo získáno neuvěřitelných 17 104,- Kč, což je nejvyšší získaná částka za dobu, od kdy je naše škole zapojena v hnutí. Všem zúčastněným, to znamená paním učitelkám, dětem i rodičům, patří velký dík.
  • Mgr. Ilona Jehličková


  • Na čtvrtek 6. listopadu pozvali žáci ze 3. ZŠ Louny své publikum na velkou školní akademii. Zpívalo se, tančilo, hrály se scénky. Celé představení mělo vynikající atmosféru. Pozvání přijal i Pepa Vágner, který zazpíval své největší hity a sklidil bouřlivé ovace. V předsálí byl připraven malý stonožkový obchůdek, jenž nabízel k prodeji překrásné výrobky lounských dětí. Lounské děti se rozhodly zaslat na konto Stonožky 4 000,- Kč.



  • Také v ZŠ npor. Loma v Přiboře proběhl podzimní Stonožkový týden. Klikni zde.


  • ZŠ v Němčicích nad Hanou, jež spolupracuje se Stonožkou již osmnáctý rok, uspořádala ve dnech 7. až 15. října 2008 akci „Sbíráme starý papír - Děti pomáhají dětem“. Připojili se žáci, učitelé, ale i přátelé Stonožky. Sběrová akce sklidila úspěch. Bylo shromážděno celkem pět kontejnerů starého papíru. Výsledek byl opravdu vynikající - 16 074,- Kč, z toho 8 000,- Kč putovalo na konto Stonožky.


  • Žáci ze Základní školy Chýnov odeslali na stonožkové konto vynikajících 32 866,- Kč.


  • ZŠ Kanice uspořádala ve dnech 20. - 24. října 2008 Stonožkový týden. I když má škola jen 107 žáků, podařilo se jim zaslat na stonožkové konto fantastických 7 500,- Kč.



  • Ve čtvrtek 23. října 2008 zavítala paní Běla spolu s paní Olgou Faladovou a panem Jelínkem z DPL Opařany na Moravu - do Holešova a Otrokovic. V 1. ZŠ Holešov je uvítal spolu s paní ředitelkou Mgr. Jarmilou Růžičkovou starosta města PaeDr. Zdeněk Janalík. Paní Běla měla možnost se osobně seznámit s Danielem Mihálikem, který napsal jednu z vítězných prací v rámci projektu Boj se šikanou. V 2. ZŠ Holešov návštěvu uvítala paní ředitelka Mgr. Drahomíra Konvalinková. V obou školách proběhla beseda o právě vydávané stonožkové knížce "Nechtěné dědictví". Poté se hosté rozjeli do Otrokovic. Zde se setkali se žáky školy při hodině keramiky. V následující besedě se paní Běla svěřila dětem, že by mohlo být velmi zajímavé vydat knihu dětských prací na téma národní hrdost.



  • 10. ZŠ v Plzni uspořádala podzimní Stonožkový týden. Podařilo se získat 3 211,- Kč, které poukáží na stonožkový účet.


  • V pondělí 13. října se uskutečnil na Ovocném trhu v Praze křest prvního CD Pepy Vágnera. Klikni zde.


  • U příležitosti Světového dne zraku se uskutečnil v neděli 12. října 2008 v Měšťanské besedě v Plzni slavnostní koncert Plzeňské filharmonie. Výtěžek z tohoto koncertu je určen na podporu vzdělávacích projektů pro slabozraké a nevidomé. Také Stonožka se rozhodla připojit k této významné akci. Paní Běla spolu s patronem hnutí senátorem MUDr. Richardem Sequensem zde předala symbolický šek v hodnotě téměř 97 000,- Kč na pořízení speciální kamerovací lupy a monitoru.



  • Ve středu 1. října 2008 zavítala paní Běla spolu se senátorem MUDr. Richardem Sequensem na plzeňskou radnici. V obřadním sále se shromáždily děti, které přispěly svými pracemi do soutěže "Boj se šikanou", nad níž v oblasti Plzně převzala záštitu radní Mgr. Petra Kacovská. Klikni zde.


  • V úterý 30. září 2008 se uskutečnilo v prostorách Senátu Parlamentu ČR slavnostní vyhodnocení soutěže "Boj se šikanou (No Bullies Fashion)". Klikni zde. Senátor MUDr. Richard Sequens o tom napsal - klikni zde.


  • Základní škola Emila Zátopka v Kopřivnici slavila své narozeniny. Už padesáté. Oslavy byly veliké - výstava dětských prací, vědomostní a sportovní soutěže, den otevřených dveří, návštěva paní Dany Zátopkové a dalších olympioniků a samozřejmě stonožkový jarmark. Výtěžek 4 345,- Kč byl zaslán na konto Stonožky.



  • Od června do září sbíraly děti Základní školy Felberova ve Svitavách padesátníky. Pomáhali i obyvatelé Penzionu pro seniory. Sbírka vyvrcholila na svitavské pouti, kde nám lidé přinášeli poslední již neplatné padesátníkové mince. Sešlo se jich dohromady 20 750! S potěšením sdělujeme Stonožce, že na její konto zasíláme 10 375,- Kč.

Děti a učitelé ZŠ Felberova, Svitavy




  • Co nového v DPL Opařany? Děti se pečlivě starají o ZOO farmu. Stádo koz kamerunských má pravidelné přírůstky. V zelinářské a květinové zahradě je pořád co dělat. Z bohaté úrody zeleniny děvčata v cvičné kuchyňce vytvářejí doslova kulinářské skvosty. Velmi oblíbeným místem v zahradě je gapahuk, od něhož se často šíří fantastická vůně opékaných lahůdek. Léto rychle ubíhá a v sadu začíná dozrávat podzimní ovoce. Sem tam padající dočervena nebo dožluta zbarvené listy stromů naznačují, že se blíží podzim.



  • O Stonožku je zájem i ve Švédsku. V pátek 12. září 2008 měli možnost diváci ve švédském Linköpingu zhlédnout představení stonožkového minimuzikálu "Never Be Alone" v podání Dismanova rozhlasového dětského souboru. Slavnostní premiéry se zúčastnila i paní Běla a autor muzkálu Arne Bendiksen s manželkou. Výtěžek z představení bude zaslán na stonožkové konto. Klikni zde.



  • V pondělí 30. června 2008 předala paní Běla paní ministryni obrany JUDr. Vlastě Parkanové ocenění "Zlatá stonožka" za mimořádnou podporu a osobní přístup při realizaci společných projektů Stonožky a ministerstva obrany. Klikni zde.


  • Ve středu 26. června uspořádaly děti ze ZŠ Chýnov každoroční školní akademii, na niž přijala pozváni i paní Běla a mjr. Kout. Žáci z jednotlivých tříd si připravili poutavý program. Proběhlo i slavnostní rozloučení s vycházejícími deváťáky. Zlatým hřebem programu bylo vystoupení zpěváka Pepy Vágnera, které publikum odměnilo bouřlivým potleskem.



  • Dětem v ZŠ Spálené Poříčí se během projektu o válečných veteránech podařilo kontaktovat plk. Jaroslava Nováka, který dnes žije v Austrálii. 6. června oslavil 87. narozeniny. Ve svém dopise jim napsal: "Buďte hrdi na to, že jste Češi. Buďte hrdi na to, že jste členy malého národa, který dal celému světu tolik význačných dcer a synů a buďte hrdi na to, že náš národ měl nějaké muže - zahraniční letce, kteří byli ochotni bojovat za naši vlast proti bezpráví".


  • Takovou návštěvu Základní škola na Felberově ulici ve Svitavách ještě nezažila. Přijela k nám paní Běla se svojí přítelkyní Lailou Kind Ronholm, diplomatkou norského královského ministerstva zahraničí. Byly přivítány starostou města Mgr. Jiřím Brýdlem. První setkání s vedením školy a těmi nejmenšími se odehrálo ve vestibulu školy. Děti z první třídy tu stály jako jedna veliká stonožka. Zazněla písnička pěveckého sboru Zvoneček a poté následovala prohlídka školy. Paní Běla se se zájmem zastavila u nástěnek o sběru pomerančové kůry pro Stonožku a také u sbírky padesátníkových mincí, které též v září Stonožce věnujeme. Po vystoupení mažoretek a písničce prvňáčků udělala paní Běla pro žáky celé školy velice dojemnou besedu. Když vyprávěla o hrůzách války, děti ani nedutaly. V některých okamžicích se chtělo i plakat. Na závěr dostala od dětí dárečky a převzala od vítěze soutěže ve sběru pomerančové kůry symbolický šek na 2 351,- Kč.

Mgr. Dana Horská



  • Děti ze II. ZŠ U Školek v Litomyšli zorganizovaly sběr starého papíru. Jejich akce vynesla fantastických 13 000,- Kč, které zaslaly na stonožkové konto.


  • Na 16. červen 2008 pozvala paní ministryně obrany Vlasta Parkanová děti, kterým se podařilo v rámci společného projektu MO a Stonožky napsat výborné literární práce na téma "Váleční veteráni", na slavnostní vyhodnocení do prostor Ministerstva obrany v Praze. Klikni zde.


  • 12. června 2008, v den 18. narozenin Stonožky, přijela do 3. ZŠ v Lounech paní Běla doprovázená manželkou norského velvyslance v ČR paní Inger Melhuus Rader. Děti vzácnou návštěvu přivítaly zpěvem stonožkové hymny. Připravily malé pohoštění, předaly ji narozeninový dort se stonožkou a 130 vánočních přáníček. Na velkém plátně pak promítly  fotografie z akcí, během kterých ve školní družině zažívají hodně příjemných chvil, a také o nich hned vyprávěly. V následující besedě paní Běla vyprávěla o začátcích hnutí, kdy přáníčka sama v Norsku prodávala. Velmi dojímavé byly její zážitky ze „služebních cest“ se Stonožkou. Poté poděkovala vychovatelce paní Emilii Klainové, která vede malování přáníček, za její dlouholetou práci pro Stonožku.

Emilie Klainová, vychovatelka, 3. ZŠ Louny



  • V úterý 10. června 2008 přivítalo Stavovské divadlo v Praze vzácné hosty. Uskutečnil se totiž další ročník slavnostního udílení Ceny Ď. Klikni zde.


  • V Kyšicích, v okrese Plzeň-město, se nachází malá jednotřídní mateřská škola s 25 dětmi, která se rozhodla pomoci Stonožce. Ve spolupráci se ZUŠ Chrást uspořádala koncert kyšických dětí  pod vedením Jaroslavy Smolákové, učitelky ZUŠ. Naše děti zazpívaly několik pohádkových písniček. Ve stonožkovém týdnu tvořily různé dárečky - větrníky, krokodýlky, kytičky a netopýry. Na koncert a prodejní výstavku výrobků dětí přijala pozvání paní Běla, která vyprávěla o práci Stonožky. Moc si vážíme její návštěvy. Podařilo se nám získat 2 780,- Kč, které pomohou nemocným a postiženým dětem. Den 8.6.2008 je pro nás významným dnem. Dnem, kdy se stáváme STONOŽKOVOU MATEŘINKOU.

Vladimíra Kunešová, ředitelka MŠ



  • V pátek 30. května 2008 oslavily děti z DPL Opařany spolu se svými přáteli ze Spáleného Poříčí, Opařan a Chýnova Den dětí a 18. výročí narození Stonožky. Klikni zde.


  • 15.ZŠ Plzeň pořádala 28.května 2008 slavnostní akademii. Akce, která se konala u příležitosti 10.výročí školy, proběhla v Měšťanské besedě. V hledišti byli kromě rodičů a žáků i paní Běla a představitelé města a kraje. Diváky zaujala taneční vystoupení, recitace i humorné scénky. Velký úspěch měly žákovské hudební skupiny i dětské pěvecké sbory. Před přestávkou byli vyhodnoceni nejlepší absolventi z bývalých žáků i ze současných 9.tříd. V závěru strhlo všechny zúčastněné vystoupení zpěváka Josefa Vágnera. I když s ním školní pěvecký sbor Mariella nahrával v Praze Stonožkovou hymnu, bylo jeho vystoupení do poslední chvíle překvapením. Akademie měla velký úspěch a všichni se těší, že se podobná akce znovu uskuteční. A protože je škola zaměřena umělecky, proběhla před akademií i vernisáž výstavy výtvarných prací žáků "Povídání beze slov". Výtěžek z dobrovolného vstupného a také z následujícího Stonožkového týdne bude zaslán na stonožkové konto.



  • Děti ze ZŠ Dr. Miroslava Tyrše v Hlučíně uspořádaly sběrovou akci na pomoc dětem ve válečných oblastech a na konto Stonožky zaslaly 1 500,- Kč.


  • Děti ze ZŠ Cyrila Boudy v Kladně zorganizovaly sběr padesátihaléřových mincí, jejichž platnost je časově omezena. Sbírka by mohla být jedním ze způsobů získání prostředků na pomoc dětem ve válkou postižených zemích. Vyzývají proto i ostatní školy, zda by se k této akci nechtěly připojit.


  • Ve čtvrtek 15. května 2008 navštívila paní Běla v doprovodu pplk.gšt. Mgr. Petra Milčického a nprap. Lubomíra Volného, válečných veteránů z Kosova a Iráku, ZŠ Dr. Miroslava Tyrše v Hlučíně. Setkání nebylo náhodné. Žáci se připojili ke společnému projektu ministerstva obrany a Stonožky, jehož cílem je přiblížit osudy českých válečných veteránů. Na tomto setkání pak představili svá literární dílka, ve kterých přemýšleli nad posláním českých vojáků - novodobých veteránů - v mírových misích. Hosté byli  nadšeni vynikající úrovní předvedených prací, ze kterých bylo patrno, že dané téma mladé spisovatele velmi zaujalo. V závěrečné besedě zavzpomínali pplk. Milčický i nprap. Volný na své působení v zahraničních misích a paní Běla přidala některé zážitky ze svých cest se stonožkovou pomocí.



  • Na středu 14. května 2008 připravily děti ze II. ZŠ v Litomyšli slavnostní akademii. Klikni zde.


  • V soboru 3. května 2008 byla sloužena v chrámu Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi slavnostní mše svatá při polním oltáři s ostatky posledního rakouského císaře blahoslaveného Karla Habsburského. Na mši byl přítomen i jeho syn Jeho císařská a královská Výsost Otto von Habsburg. Paní Běla byla jako členka Řádu svatého Lazara Jeruzalémského pozvána na tuto velkolepou událost a byla poctěna krátkým rozhovorem s Jeho Výsostí.



  • I děti ze ZŠ Damníkov psaly práce o "tajemném" člověku, jemuž "válka ovlivňuje jeho práci". Jednou to byl lékař, podruhé voják, potom cestovatel. Koncem dubna se dozvěděly, o koho se jedná. Do školy přijela na návštěvu paní Běla a přivezla s sebou onoho "neznámého". Byl to vojenských reportér a fotograf Jan Procházka. V besedě se děti dozvěděly, co je náplní jeho práce, kde všude v rámci své práce byl a co zažil. Závěrem pak paní Běla poděkovala všem dětem i učitelům za jejich vynikající práci pro Stonožku a ocenila paní ředitelku Mgr. Dagmar Habrmanovou "Zlatou stonožkou".

 

  • Na Základní škole ve Spáleném Poříčí probíhal poslední týden v dubnu již 15. Stonožkový týden. Žáci půl roku pilně pracovali na výrobcích a malovali obrázky určené na prodejní výstavu. Podobně jako podzimní Stonožkový týden, tak i jarní organizačně zajišťovala třída 9.A. Největší zájem byl tradičně o stonožkové ranečky s bonbonem, o klobouky a různé dekorační předměty Všichni se těšili na příjezd paní Běly Gran Jensen.  Žáci 7. a 9. třídy si pro ni připravili pod vedením paní učitelky Mgr. Jany Houškové dramatizaci pohádek Sněhurka a  O čtyřech medvídcích, samozřejmě v anglickém jazyce, a školní kapela Galaxy, kterou řídí pan učitel Mgr. Roman Škala předvedla nastudování  několika známých písní. Na závěr své návštěvy paní Běla pobesedovala s žáky 2. stupně o chystaných akcích a hlavně o problémech šikany. Chtěl bych poděkovat všem našim dětem, které přispěly na konto Stonožky, všem vyučujícím, kteří spolupracovali a hlavně paní učitelce Mgr. Miloslavě Kubátové, která je hlavním garantem Stonožky na naší  škole. 15. Stonožkový týden byl velmi úspěšný! Pomůžeme našim méně šťastným kamarádům částkou 12 850.50 Kč.

Mgr. Jiří Šeffl, ředitel školy





  • Tradiční dětský bál, ale tentokrát ve stylu country, uspořádal ve prospěch hnutí Na vlastních nohou Stonožka žákovský parlament ZŠ Prakšice. Žáci se opět ujali organizace celé akce - přípravy sálu, občerstvení, dětské tomboly, programu. Letošní bál byl však přece jiný. Kromě vystoupení žáků z kroužku country tanců školního klubu čekalo přítomné účastníky bálu i překvapení v podobě živé kapely. K tanci a poslechu hrála místní country skupina Sklerotici a své umění dětem předvedla skupina dospělých tanečníků Country mix z Pašovic. Všichni dospělí se vzdali honoráře ve prospěch hnutí Stonožka. V rytmu country tanců tak strávili příjemné prosluněné odpoledne na jednom parketu jak děti, tak dospělí z Prakšic i Pašovic. Kromě pocitu z dobře odvedené práce na zdařilé akci těší organizátory i celkový výtěžek akce, který činí 2 820,- Kč.



  • Začátkem dubna 2008 uspořádaly děti z norské stonožkové školy v Roren slavnostní představení.



  • Děti ze ZŠ Louny, ulice 28. října, se do malování přáníček zapojily v roce 1996. Přáníčka malují v družině v každou volnou chvíli. Dobře vědí, proč je malují, a o to víc se snaží. To je ostatně dobře vidět i na následujících fotografiích. Každým rokem jich odešlou více než 100.



  • V sobotu 19.dubna 2008 prodávaly děti ze ZŠ Prostějov, ul. Dr. Horáka, svoje obrázky, keramiku, přáníčka, květináče i hrnečky zdobené ubrouskovou technikou, vlastnoručně potištěné plátěné tašky a batikované výrobky na Dni Země. Celá akce měla velice příjemnou atmosféru, také počasí přálo. Bára a Karla ze 7.B se osvědčily jako šikovné a milé prodavačky, a tak se všichni po ukončení akce radovali z tržby 1 554,- Kč. Po odečtení nákladů na materiál poslali na účet Stonožky 1 200,- Kč. Během tohoto školního roku již odeslali na stonožkové konto 7 350,- Kč.



  • Ve středu 9. dubna 2008 uvítali děti a učitelé v ZŠ Ledeč nad Sázavou vzácnou návštěvu. V rámci projektu "Veteráni ..." přijel mezi děti zavzpomínat pan plk. Imrich Gablech. Doprovázeli jej paní Běla, mjr. Karel Kout, starosta Ledče nad Sázavou Stanislav Vrba a místostarosta Jaroslav Doležal. Besedy se zúčastnili žáci 8. a 9. tříd, kteří již předem sháněli informace o důležitých meznících v životě vzácného hosta. Jeden z chlapců přečetl článek z deníku válečného veterána. Pan plukovník přiblížil svůj tehdejší život, který začal na Slovensku, pokračoval útěkem do Polska, zajetím, pobytem v sovětském gulagu, cestou z Archangelska po moři až ke konečnému přistání na pobřeží Velké Británie dne 13. října 1941. Vyprávění bylo krásné a vtipné, ale čas se nedá zastavit. Velmi zajímavé bylo i vysvětlení významu řádů a vyznamenání na uniformě vzácného hosta. Beseda končila slovy Winstona Churchilla na adresu čsl. západních letců. Ta byla i nadepsána na tabuli: „Dosud nikdy v dějinách zápasů neprokázala tak malá hrstka jedinců tolik služeb tak mnohým!“ A další překvapení! Pan plukovník vše plynně překládal do angličtiny. Malá slavnost skončila zápisem do pamětního listu. Děti předaly hostům drobné dárky a poděkovaly za nádherné setkání.


  • V pátek 28. března 2008 byl rozkazem ministryně obrany jmenován do funkce prvního zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Ing. Josef Prokš. Nesmírně si vážíme toho, že již po dlouhou dobu patří mezi stonožkové přátele a patrony. Dovolte nám, abychom mu k tomuto vysokému ocenění jeho práce jménem všech stonožkových dětí, učitelů a stonožkových přátel upřímně poblahopřáli.


  • Během Velikonoc proběhla v DPL Opařany výstavka dětských prací s velikonoční tématikou. Můžete posoudit sami, jak se stonožkovým umělcům dařilo. Tato výstava proběhla v rámci jarního stonožkového týdne a podařilo se získat 1 980,- Kč, které byly zaslány na stonožkové konto.



  • Ve středu 19. března 2008 zavítala paní Běla s mjr. Koutem do Dětského domova a Speciální školy ve Volyni. Hosty uvítal ředitel školy PhDr. Jiří Pán, členka Rady Jihočeského kraje Ing. Bc. Marie Hrdinová a samozřejmě děti, které již návštěvu netrpělivě očekávaly. V malém hudebním pásmu se představili malí zpěváci. Potom si hosté prohlédli prostory domova i školy, které byly vyzdobeny překrásnými dětskými pracemi. Bylo možno vidět nejen výtvarné práce, ale i předměty z textilu a košíkářské výrobky. Opravdu bylo co obdivovat. Paní Ing. Bc. Marie Hrdinová poděkovala paní Běle za všechny aktivity a projekty, které se Stonožce podařilo realizovat.



  • Ve dnech 18. a 19. března už tradičně proběhl v Základní škole Trávníky v Otrokovicích sběr starého papíru. Celkem se tentokrát nasbíralo 14 975 kg. Část výtěžku byla poukázána na stonožkové konto.



  • Před třemi týdny, na základě jednání armádních sportovců a Stonožky, byla vyhlášena dobrovolná sbírka, jejímž smyslem bylo pomoci dětem v Afghánistánu. V úterý 18. března 2007 zavítala paní Běla do Armádního sportovního centra Dukla, aby převzala výtěžek z této akce. Z rukou ředitele tohoto sportovního centra plk. Jaroslava Priščáka převzala 11 200,- Kč, které jsou určeny na nákup sportovních potřeb především pro děti z provincie Logar. Ani Unie armádních sportovních klubů ČR nezůstala stranou a výkonný místopředseda Arnošt Šulc předal paní Běle pět fotbalových míčů v hodnotě 5 950,- Kč. Akce se zúčastnili i členové Tělovýchovné jednoty Dukla Praha, jejíž předseda Jiří Šimice předal paní Běle dresy, teplákové soupravy a trička v hodnotě téměř 10 000,- Kč. Dovolte nám, abychom armádním sportovcům poděkovali za jejich obdivuhodný výkon.


  • Téhož dne v pozdních večerních hodinách předala paní Běla náčelníku Generálního štábu Armády České republiky genpor. Vlastimilu Pickovi dar Stonožky afghánským dětem. Hnutí "Na vlastních nohou" se v letošním roce hodlá zaměřit především na pomoc dětem v afghánské provinci Logar, kde působí český provinční a rekonstrukční tým. Již od počátku loňského roku byly téměř všechny stonožkové akce (vánoční a velikonoční trhy, stonožkové týdny, prodejní výstavy a benefiční vystoupení) zaměřeny na získání prostředků právě pro tuto akci. Paní Běla zdůraznila, že stonožkové děti vědí o tom, v jakých rizikových oblastech se čeští vojáci pohybují. "O to více jsme ale rádi, že i zde je můžeme alespoň trochu podpořit a pomoci ve zdejších školách. Stále věříme, že v dětech je naděje na lepší život." Velká krabice, kterou náčelník GŠ AČR těsně před odletem převzal, obsahovala dvacet volejbalových míčů a pumpiček a deset volejbalových sítí. "Předpokládám, že informace, kam pomoc umístnit, dostaneme po příletu od příslušníků skupiny CIMIC, kteří mají situaci již zmapovanou a doporučí nám, do které školy dar od stonožkových dětí věnovat," uvedl těsně před odletem do Afghánistánu NGŠ genpor. Picek.



  • Ve středu 12. března 2008 byla zahájena tradiční stonožková velikonoční prodejní výstava v MŠ Na Smetance v Praze, která trvala až do pátku 14. března. Slavnostní vernisáže se zúčastnili vzácní hosté - paní Běla, pan generál Prokš, paní ředitelka Vávrová ze ZŠ Kladská a také děti z DPL Opařany. Nabídka velikonočního "zboží" byla velmi pestrá - například kraslice, pomlázky, obrázky do oken, zápichy, osení, malované kamínky, malované perníčky, perníková vejce, přáníčka a předměty z korálků. O překrásné dětské výrobky byl skutečně veliký zájem, o čemž svědčí i výsledek 9 557,- Kč. Polovina získaných peněz bude směřovat do DPL Opařany a druhá polovina na pomoc dětem z afghánské provincie Logar.



  • ZŠ TGM v Blansku navštívila ve středu 27.února 2008 velmi vzácná návštěva. Přivítali jsme paní Bělu a pana majora Karla Kouta. Jejich návštěvě předcházelo zapojení do projektu, který se věnuje veteránům a na němž spolupracuje stonožkové hnutí s ministerstvem obrany. Do projektu se zapojili někteří naši žáci z pátých a devátých tříd. Jejich úkolem bylo napsat smyšlený životopis vybraného veterána, majora Kouta. Hosty přivítal školní pěvecký sbor pod vedením paní učitelky Evy Janíčkové písní Never Be Alone. Poté žákyně 9.A Kristýna Vidourková přečetla svou práci, za kterou byla odměněna bouřlivým potleskem. Slova se pak ujal major Kout a seznámil nás se svým skutečným životopisem. Žáky i učitele velmi upoutalo povídání o misi v Africe u jezera Tanganika s množstvím zajímavých fotografií. Paní Běla pochválila školu a poděkovala za spolupráci s hnutím Na vlastních nohou. Seznámila nás s dalším projektem „Boj se šikanou“, který Stonožka připravuje a do něhož se chce naše škola aktivně zapojit. Závěrem naši žáci předali paní Běle symbolický šek na 5 000,- Kč. Tuto částku získali sběrem starého papíru a hliníku a věnovali ji Stonožce.



  • Ve středu 27. února navštívila ZŠ Kanice milá návštěva – paní Běla a pan major Karel Kout. Hned po příjezdu byli oba dva obklopeni dětmi a nestačili rozdávat autogramy. V následné besedě, které byl přítomen i pan starosta Ing. V. Kalivoda a pan místostarosta L. Láník, se podělili s dětmi o své zážitky a zkušenosti z oblastí postižených válkou, pan major Kout poutavě vyprávěl o svém dlouhodobém působení v Africe – Kongu a atmosféru tamního prostředí doplnil promítnutím nádherných fotografií. Oba naši hosté poděkovali žákům i učitelům za pomoc stonožkovému hnutí a přislíbili, že zase brzy přijedou.



  • V úterý 19.února se 40 žáků 15. ZŠ v Plzni a ZŠ Chotěšov vypravilo do Prahy na besedu s panem plk. Václavem Strakou. Od září 2007 se totiž stonožkové školy zapojily do projektu, který se věnuje válečným veteránům, poznání jejich osudů a ocenění toho, co vykonali pro naši vlast. "Naším veteránem" byl právě pan plk.Václav Straka (válečný veterán z 2.světové války a vojenský redaktor novin Naše noviny v Londýně). Od paní Běly jsme dostali jen několik informací k jeho životě, ostatní si musely děti zjistit samy. Vznikly práce nejen o životě pana plukovníka, ale my starší jsme se zamýšleli i nad tím, co je to hrdinství. Odměnou nám bylo setkání s panem plukovníkem. Ten nejdříve sám vyprávěl o svém pestrém životě. Účastnil se i obléhání pevnosti Dunkerque a potom jeho kombinovaný oddíl postupoval s Američany do Československa. Bohužel demarkační čára zastavila jejich postup k Praze. Skončili v obci Kyšice. Právě tam byl na podzim 2007 položen základní kámen památníku Kombinovanému oddílu Československé obrněné brigády. Pana plk. Straku našla paní starostka podle fotografie staré přes 60 let. Všechny děti vypravování pana plukovníka velmi upoutalo a byly šťastné, že se dostalo i na jejich dotazy. Děkujeme za krásný zážitek a jsme rádi,že jsme mohli poznat "živě" část historie. Byla to skvělá stonožková akce.



  • Děti ze stonožkové školy v Roren zaslaly 19. února 2008 na stonožkové konto 5 570,- NOK, které získaly prodejem vlastnoručně vyrobených dárkových předmětů ze skla a keramiky.
  • Je velice smutné, když řady stonožkových přátel opustí milý, obětavý a vzácný člověk. Bylo nám velkou ctí mezi ně řadit i bývalého starostu Městské části Praha 2 Mgr. Michala Basche, který k našemu velkému zármutku 9. února 2008 zemřel. Pravidelně po mnoho let jsme měli možnost jej potkávat na stonožkových koncertech a na mnoha akcích, které pořádala ZŠ Kladská. Jsme si jisti, že všichni, kdo měli čest se s ním setkat, nikdy nezapomenou.
  • V úterý 5. února 2008 se uskutečnila v pražském divadle Minor premiéra české verze stonožkového muzikálu "Never Be Alone". Mimo vzácných hostí z řad patronů a přátel Stonožky byl přítomen i autor - významný norský skladatel Arne Bendiksen s manželkou. Klikni zde.
  • Velmi rádi uveřejňujeme na stránkách Stonožky příjemné zprávy. Jednou z nich je právě tato. Mladý vynikající zpěvák, Objev roku v anketě Český slavík 2007, kterého jste měli možnost vidět i na posledním stonožkovém koncertě v Lucerně - Josef Vágner - se stal stonožkovým kamarádem. A další, stejně příjemnou zprávou je, že přislíbil uspořádat pro tři stonožkové školy, které v chystané literární a výtvarné soutěži na téma "Boj proti šikaně" zvítězí, zvláštní koncert. Když kliknete ZDE, dostanete se na jeho osobní webové stránky.
  • Dětem z norské stonožkové školy v Roren se podařilo v průběhu loňského roku získat fantastických 51 000,- NOK, které zaslaly na konto Stonožky.


  • 10. ZŠ Kladno - ulice Cyrila Boudy pořádala ke konci roku stonožkový týden, během kterého se dětem podařilo získat úctyhodnou částku - více než 25 102,- Kč.





Zpět na obsah | Zpět na hlavní nabídku