Hnutí Na vlastních nohou - Stonožka


Přejdi na obsah

Mali - 2019

Mali

V africkém Mali nyní pracuje jako specialista CIMIC Rudolf Panák.

Prostřednictvím webových stránek nás bude informovat o pomoci, kterou Stonožka zasílá do této daleké a neklidné země.
____________________________________________________________________________________


5. prosince 2019
Dnes jsme uskutečnili předání školních potřeb jménem Stonožky do jedné z místních škol. Jednalo se o školu ve vesnici Kalifabougou, situovanou nedaleko našeho výcvikového střediska. Místní lidé zde registrují naši častou přítomnost, a proto nám přišlo nejefektivnější zahájit spolupráci právě s touto školou.
Školu navštěvuje zhruba 400 dětí z okolních vesnic. Jsou rozděleny do tříd podle jednotlivých ročníků, přičemž 1. stupeň je pro děti od 1. do 7. třídy, druhý stupeň potom od 7. do 9. třídy. Ředitel školy a učitelský sbor byl naší návštěvou velice mile překvapen a předáním školních potřeb byl nadšen. S podobnou akcí setkali vůbec poprvé.
Největším problémem, se kterými se setkávají, je právě nedostatek školních potřeb (sešity, tužky, kreslící potřeby a podobně). Další nesnází je pak nedostatek učitelského personálu. Vzdělaní učitelé dostávají malý plat a celkově je o ně v Mali nouze. S tímto ale bohužel nic nenaděláme. Další těžkostí, s kterou se musejí vypořádávat, je fakt, že učebny a celkově zázemí školy je na velmi nízké úrovni. To se ale snaží řešit státní organizace vedená ministerstvem školství a aktuálně už probíhá i výstavba a opravy budov a zázemí školy hrazené touto institucí. Na otázku, zda by uvítali pomoc formou školních, sportovních nebo jiných potřeb, mi pan ředitel odpověděl, že to, co jsme přivezli, jim chybí nejvíce. Mám Vám předat velké díky a pozdravy. Velice si toho váží.














Pod nabídky:




Zpět na obsah | Zpět na hlavní nabídku