Hnutí Na vlastních nohou - Stonožka


Přejdi na obsah

J. Em. Dominik kardinál Duka O.P. přivítal stonožkové děti ve Svatovítské katedrále

Fotografie z celého slavnostního dne si můžete stáhnout kliknutím zde.
Celý soubor obsahuje 101 fotografií a je velký zhruba 15 MB. Proto stahování bude trvat déle.

Celou mši přenášela ČT2. Záznam můžete sledovat po kliknutí zde.


V pátek 6. prosince 2013 přivítal J. Em. Dominik kardinál Duka O. P. stonožkové děti v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na slavnostní "Stonožkové mši". Mezi vzácnými hosty, kteří se mše zúčastnili, nechyběl náčelník Generálního štábu AČR genpor. Petr Pavel, 1. zástupce NGŠ genmjr. Miroslav Žižka, zástupci pedagogických sborů stonožkových škol a mnoho dalších.
Obřad zahájily fanfáry hudby Hradní stráže a stonožková hymna Never Be Alone, kterou se sborem zazpíval Pepa Vágner. Paní Běla ve svém úvodní projevu poděkovala všem dětem a pedagogům za jejich celoroční práci. Poděkování zaznělo i na adresu vojáků AČR, kteří společné projekty Stonožky a armády v zahraničí realizují. Připomněla i letošní nejvýznamnější projekt - pergolu pro Domov Zvíkovecká kytička, který se podařilo realizovat za laskavé pomoci Ing. Vladimíra Zábranského a jeho firmy První chodská, s. r. o., a příslušníků Hradní stráže, dlouhodobých podporovatelů tohoto domova.


Náčelník Generálního štábu AČR gen. Petr Pavel zdůraznil, že prozatím třináctiletá spolupráce AČR a Stonožky má velký význam pro obě strany a armáda si velmi váží toho, že může spolu s dětmi a jejich pedagogy pomáhat v postižených oblastech světa.
Prof. Petr Piťha, probošt Kolegiální kapituly Všech svatých na Hradě pražském, ve své promluvě připomněl význam adventních svátků. Naznačil také hlavní téma dalšího kola výtvarné soutěže, kterou pořádá Stonožka spolu s Arcibiskupstvím pražským. Jeho promluvu si můžete přečíst po kliknutí zde.
Poté začala vlastní mše, kterou celebroval J. Em. Dominik kardinál Duka. Její součástí byly i přímluvy za blízké, za vojáky AČR, za nemocné spolužáky a za děti, kterým je určena stonožková pomoc. Následovalo předání obětních darů dětmi v doprovodu vojáků AČR. Dary symbolizovaly to, jakým způsobem jsou získávány finanční prostředky na stonožkovou pomoc. Na závěr předala paní Běla spolu s Otcem kardinálem 9 stonožkovým pedagogům ocenění - Zlatou stonožku 1. stupně - za jejich dlouholetou obětavou práci pro hnutí.
Nádhernou atmosféru celé mše podtrhl téměř 250členný pěvecký sbor, jehož jádro tvořily děti z plzeňského souboru Mariella pod vedením sbormistryně Marie Novákové. V jeho podání bylo možno vyslechnout mnoho nádherných písní, mezi nimiž byl i "Sbor otroků" z Verdiho opery Nabucco.







Zpět na obsah | Zpět na hlavní nabídku