Hnutí Na vlastních nohou - Stonožka


Přejdi na obsah

Mše pro Stonožku 2019

Fotografie z celého slavnostního dne si můžete stáhnout
ve formátu .RAR kliknutím zde,
ve formátu .ZIP kliknutím zde.
Celý soubor obsahuje 106 fotografií a je velký zhruba 53 MB. Proto stahování bude
trvat déle.

Článek na webových stránkách AČR - klikni zde.

Záznam TV přenosu mše - klikni zde.

Záznam rozhovoru s J. Em. Dominikem kardinálem Dukou a s paní Bělou
- klikni zde.

I v letošní první prosincový pátek otevřela Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha své brány stonožkovým dětem, pedagogům, zástupcům Armády České republiky a hostům. Již podeváté se všichni sešli k slavnostní mši, na kterou je pozval významný stonožkový patron J. Em. Dominik kardinál Duka OP. Mši koncelebroval pomocný biskup a kancléř olomoucké arcidiecéze Mons. Antonín Basler.

Mezi vzácnými hosty, kteří přijali pozvání, nechyběl náčelník GŠ AČR gen. Aleš Opata, gen. Pavel Štefka, gen. Petr Pavel, gen. Josef Šíba, gen. Miroslav Žižka, gen. Ivo Střecha, ředitel FN Plzeň Václav Šimánek, Doc. Jana Klečková z FAV Západočeské univerzity v Plzni, ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek a mnoho dalších významných osobností.

Po úvodní fanfáře armádních trubačů uvítal všechny přítomné vojenský kaplan kpt. Petr Šabaka. Po slavnostním příchodu J. Em. Dominika kardinála Duky proběhla vlastní mše, během níž přednesly stonožkové děti přímluvy. Poté předaly děti v doprovodu vojáků panu kardinálovi obětní dary. Mši provázel zpěvem spojený mnohasetčlenný pěvecký sbor dětí pod vedením sbormistyně Hany Šlégrové, v jehož řadách zpívali i sboristé Opery Národního divadla v Praze.


K mikrofonu pak přistoupila paní Běla, která dětem poděkovala za práci pro Stonožku. Připomněla, že je to už téměř dvacet let, kdy Stonožka začala spolupracovat s armádou. Tehdy paní Běla oslovila s prosbou o pomoc při odvozu sanitek do Bosny gen. Josefa Šíbu. Pan generál od té doby zůstal Stonožce věrný a spolupracuje s ní dodnes. Při této příležitosti vyhlásila, že byla zavedena nová tradice - udílení ocenění Běly Gran Jensen. Prvním oceněným je právě gen. Josef Šíba, který převzal dekret z rukou předsedy kolégia Nadačního fondu Běly Jensen JUDr. Jaroslava Svejkovského. Význam tohoto ocenění podtrhl slavnostní příchod praporečníků, kteří za zvuků svatováclavského chorálu přinesli do katedrály státní vlajku.

Závěrem slavnostní mše pak zazněla v katerále státní hymna, o kterou požádal J. Em. Dominik kardinál Duka.

V odpoledních hodinách se pak v prostorách arcibiskupského paláce uskutečnilo předání cen vítězům výtvarné soutěže Heraldická zvířata očima dětí. Pedagogové, kteří vedli své žáky při tvorbě soutěžních prací, pak obdrželi oficiální poděkování.

Slavnostní den velmi rychle uběhl a nezbývá než se těšit na další setkání. Na shledanou za rok.















Zpět na obsah | Zpět na hlavní nabídku